A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Сокирницький ліцей Хустської міської ради

Вибір профілю навчання

Дата: 05.03.2023 14:59
Кількість переглядів: 40

 

 

Кар’єра– це сукупність усіх видів діяльності, якими людина займається впродовж трудового життя, а саме: здобуття освіти, додаткових кваліфікацій, стажування, робота (як оплатна, так і волонтерство) і навіть хобі.

Щоб досягти успіху в сучасному світі, треба брати дуже активну участь в управлінні своїм професійним життям, постійно опановувати нові навички та вміти аналізувати та розуміти тенденції й динаміку ринку праці. Здається, що цього важко навчитися?

Наша медіаплатформа допоможе тобі:

  • обрати кар’єру;
  • дізнатись, які навички потрібні для того, щоб правильно управляти кар’єрою та з легкістю адаптуватись до мінливого ринку праці сьогодення і майбутнього;
  • отримати поради про те, як обрати навчальний заклад.

На сьогоднішній день чітко ніхто не зможе відповісти на питання “Скільки існує професій у світі?” – оскільки світ професій дуже мінливий. Одні професії народжуються у зв’язку з освоєнням принципово нових технологій, виникненням нових сфер діяльності. Інші відмирають внаслідок змін у технології, організації виробництва, праці або управління. Єдине, що можна стверджувати, – у Національному класифікаторі професій України на даний час згадується більше ніж 8 тисяч професій, посад, професійних назв робіт та спеціалізацій до них.

До речі, у Міжнародній стандартній класифікації професій зазначено 5113 професій та спеціальностей.

Це дає вам широкі можливості вибрати саме ту професію, яка найбільше відповідає вашим уподобанням, здібностям, можливостям, знанням, інтересам, прагненням, умінням та складу вашого характеру.

Каталог професій

 

Закінчивши школу та отримавши атестат про повну загальну середню освіту, ти можеш продовжити освіту у вищому навчальному закладі, отримати професійно-технічну освіту або почати працювати. Якщо ти вирішиш продовжити навчання, то маєш вибір отримати так ікваліфікаційні рівні професійної підготовки:

  • кваліфікований робітник (професійно-технічна освіта, тривалість підготовки складає 3 роки на основі базової середньої освіти та 1-1,5 роки на основі повної середньої освіти);
  • молодший спеціаліст (перший рівень вищої освіти, тривалість підготовки 4 роки);
  • бакалавр (базова вища освіта, тривалість підготовки 4 роки);
  • спеціаліст (повна вища освіта, тривалість підготовки на основі кваліфікації бакалавра 1-1,5 роки);
  • магістр (повна вища освіта, тривалість підготовки на основі кваліфікації бакалавра або спеціаліста 1-2 роки).

Професійно-технічна освіта здійснюється на основі базової загальної середньої освіти з наданням можливості отримати повну загальну середню освіту. Здобувають професійно-технічну освіту в професійно-технічних училищах, професійно-художніх училищах, училищах-агрофірмах, училищах-заводах, вищих професійних училищах, навчально-виробничих центрах, центрах підготовки і перепідготовки робітничих кадрів, інших типах закладів, що надають робітничу професію. Навчання в цих закладах орієнтоване на здобуття практичних знань і навичок та передбачає навчання на виробництві.

Вищі навчальні заклади готують фахівців за освітньо-кваліфікаційними рівнями спеціаліст, бакалавр і магістр.

За типами українські вищі навчальні заклади поділено на

  • університети,
  • академії,
  • інститути,
  • консерваторії (музичні академії),
  • коледжі й технікуми (училища).

За формою власності – на заклади державної, комунальної та приватної форми власності, які рівноправні між собою та забезпечують ідентичну якість освіти.

За рівнем спроможності вищого навчального закладу здійснювати освітню діяльність, пов’язану зі здобуттям вищої освіти та кваліфікації, існують такі виші:

  • першого рівня акредитації – здійснюють підготовку фахівців за спеціальностями освітньо-кваліфікаційного рівня молодшого спеціаліста;
  • другого рівня акредитації – здійснюють підготовку фахівців за спеціальностями освітньо-кваліфікаційного рівня молодший спеціаліст та бакалавр;
  • третього рівня акредитації – здійснюють підготовку фахівців за напрямами освітньо-кваліфікаційного рівня бакалавра, спеціаліста,а також за окремими спеціальностями освітньо-кваліфікаційного рівня магістра;
  • четвертого рівня акредитації – готують фахівців за напрямами освітньо- кваліфікаційного рівн ябакалавра, спеціаліста та магістра.

Обираючи навчальний заклад, радимо врахувати, які умови академічного та студентського життя може запропонувати виш.

Коледжі України

Довідник ВНЗ

Освіта за кордоном

ПРОПОНУЄМО ПРОЙТИ БЕЗКОШТОВНЕ КОМПЛЕКСНЕ ТЕСТУВАННЯ, ЯКЕ ДОПОМОЖЕ ТОБІ ВИЯВИТИ ВЛАСНІ СХИЛЬНОСТІ ТА ЗДІБНОСТІ ДО РІЗНИХ ВИДІВ ДІЯЛЬНОСТІ

Мета тесту– допомогти тобі краще зрозуміти себе та вибрати напрямок освіти і майбутню професійну діяльність.

Тест розраховано на старшокласників, випускників шкіл, середніх спеціальних навчальних закладів та абітурієнтів віком від 14 до 25 років.

Ти можеш пройти повне тестування онлайн і в результаті отримаєш індивідуальний комплексний звіт. Тестування складається з п’яти частин та займає 2 – 2.5 години. Рекомендуємо пройти тестування без перерв та відповідати на питання максимально чесно й щиро.

Пам’ятай: тестування – це лише інструмент, що має на меті допомогти тобі краще розібратись у собі, тому його результат варто сприймати лише як рекомендацію, адже рішення про вибір напряму навчання та щодо майбутньої кар’єри є комплексним і зробити його, цілком покладаючись на результати тесту, неможливо.

Для проходження тестування необхідно зареєструватись тут.

КАТАЛОГ ПРОФЕСІЙ ПРОЕКТУ “ОСВІТА В УКРАЇНІ”

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було підтверджено

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень